Amerikkalaiset häät muistuttavat pitkälti suomalaisia häitä

Useimmat amerikkalaiset häät pohjautuvat niin sanottuun valkoiseen häätyyppiin, joka saa nimensä morsiammen valkoisen hääpuvun mukaan, mutta viittaa kuitenkin kokonaiseen häärutiiniin.

Ennen häitä

Häiden järjestäjä, eli yleensä hääpari itse, toimittaa kutsut häävieraille yhtä tai kahta kuukautta ennen häitä. Kutsut halutaan yleensä toimittaa henkilökohtaisesti, jotta asian tärkeys ja merkitys hääparille itselleen käy selväksi. Jos vieraita kuitenkin on paljon, on luonnollisesti helpompaa toimittaa kutsut postitse tai jopa sähköisesti. Koska kaivertaminen oli aikoinaan paras tulostustapa, on se jäänyt elämään hääkutsuihin kuuluvana perinteenä. Kutsun vastaanottaminen ei tietenkään tarkoita, että kutsun saajan olisi pakko osallistua häihin. Kutsusta kieltäytyminen on yhtä hyväksyttävää kuin kutsun hyväksyminenkin.

Jotkut hääparit tahtovat valita häilleen väriteeman, jota sitten käytetään koko häiden luomiseksi yhdenmukaisiksi. Vaikka häävieraiden ei virallisesti tarvitse ostaa lahjaa hääparille, on melko yleistä, että vieraat hankkivat jonkinlaisen lahjan. Amerikkalaisiin tapoihin kuuluu, että lahjat toimitetaan hääparin kotiin ennen varsinaista hääpäivää. Jos joku toisi lahjan häihin, sekin toimitettaisiin ennen avaamista muiden lahjojen joukkoon.

Häissä

Amerikkalainen hääjuhla voidaan pitää missä tahansa, mutta yleisimpiä paikkoja ovat kirkot, oikeustalot ja ulkotilat. Vihkimistilaisuus on yleensä lyhyt ja siihen vaikuttavat hääparin osapuolten uskonnolliset taustat. Yleisin ei-uskonnollinen tapa on lukea anglikaanisen kirkon rukouskirjoista seremonia, joka kestää alle kymmenen minuuttia. Seremoniaa voi pidentää musiikkiesityksin ja puhein. Häihin onkin hyvä saapua ajoissa, sillä kymmenen minuutin myöhästymisen jälkeen koko hääseremonia voi olla jo ohi.

Amerikkalaiset morsiammet pukeutuvat yleensä valkoiseen, luonnonvalkoiseen, hopeaan tai muuhun vaalean väriseen hääpukuun, etenkin ensimmäisessä avioliitossaan. Morsian saa kuitenkin käyttää mitä tahansa väriä puvussaan. Kun hääpari poistuu vihkitilaisuudesta, heidän ylleen heitetään perinteisesti kuivaa riisiä. Riisin aiheuttaman sotkun vuoksi on tosin yhä yleistynyt tapa puhaltaa sen sijaan saippuakuplia hääparin ylle.

Juhlat häiden jälkeen

Häiden jälkeisissä juhlissa tarjotaan perinteisesti ruokaa ja juomaa, sitä enemmän mitä pidemmästä juhlasta on kyse. Bestmanit ja kaasot sekä hääparin vanhemmat saattavat pitää puheita ja yleensä juhlissa soitetaan myös musiikkia tai esitetään livemusiikkiesityksiä. Hääpari tietenkin tanssii häätanssinsa, ja monesti morsiammen isä tanssittaa tytärtään, ja sulhasen äiti poikaansa. Juhlan kuluessa vieraatkin saavat astua tanssilattialle.