Eri uskontojen häätapoja

Juutalaiset häät

Juutalaisia häitä on vaikeaa kuvailla tarkasti, sillä juutalaisuuden sisällä häiden tavat ja perinteet eroavat melkoisesti. Juutalaisia asuu ympäri maailman, ja uskonnossa on useita eri suuntauksia, mikä näkyy hääperinteissäkin. Osa häiden rituaaleista esiintyy kuitenkin melkein kaikissa suuntauksissa. Rabit, eli niin sanotut juutalaisuuden opettajat, lukevat häissä rukouksia ja siunaavat kihlauksen. Avioparille tarjotaan pyhitystä edustavaa viiniä, ja mies antaa morsiammelleen sormuksen, sekä lausuu hepreaksi asianmukaisen tekstin. Hääseremonian päätteeksi sulhanen rikkoo jalallaan lasin, joka on kiedottu kankaaseen. Häävieraat toivottavat parille onnea ja joissain suuntauksissa aviopari allekirjoittaa vielä avioliittosopimuksen.

Islamilaiset häät

Islamilaisilla muslimeilla häät eivät usein ole kovin juhlalliset. Joissain muslimien kulttuureissa hääseremonioita ei järjestetä ollenkaan, vaan avioliitto solmitaan avioliittosopimuksen allekirjoitushetkellä. Avioliitto voidaan vahvistaa myöhemmin pidettävällä vastaanotolla ja aterialla, mutta tapana on järjestää nämä miehille ja naisille erikseen. Islamilainen avioliitto perustuukin niin sanotusti siviilisopimukseen, ja eri sukupuolten kuuluu olla erillään. Jos häät kuitenkin järjestetään islaminuskoisten temppelissä, moskeijassa, niitä johtaa ma’dhun. Tilaisuudessa avioparin ylle lasketaan huntu, ja he saattavat pitää toisiaan kädestä. Koraanista luetaan sen alussa oleva asianmukainen teksti, ja morsian sitten lupaa itsensä sulhaselleen Koraanin mukaisesti. Lopuksi aviopari lupaa myös toisilleen uskollisuutta, rehellisyyttä ja tottelevaisuutta. Parin päälle heitellään häille ominaiseen tapaan riisiä, mutta toisinaan myös makeisia, joita he voivat saada myös lahjaksi.

Sikhihäät

Sikhien häät alkavat perinteisesti niin, että sulhanen ratsastaa tulevan puolisonsa kotiin sukulaistensa ja ystäviensä ympäröimänä. Häitä vietetään sikhitemppelissä tai vaihtoehtoisesti morsiammen kodissa, perinteisesti juuri ennen kuin aurinko nousee. Häät kestävät yleensä koko päivän ja ne aloitetaan esittämällä hymnejä aamun kunniaksi. Monien muiden maiden ja uskontojen tavoista poiketen sikhimorsian pukeutuu punaiseen, kultakoristeiseen pukuun. Sulhanen puolestaan puetaan tummanpunaiseen turbaaniin ja hän käyttää kasvonaamiota. Hääpari kiedotaan huiviin, jonka sisässä he lausuvat häävalansa. Kun heidät on julistettu mieheksi ja vaimoksi, morsiammen isä laittaa kukkaseppeleet heidän kauloihinsa. Ennen juhlan lopun lauluja ja rukouksia aviopari pitelee vielä kiinni samasta nauhasta ja kävelee neljästi Granthin, sikhien pyhän kirjan, ympäri.