Häälahjat amerikkalaisissa häissä

Hääjuhliin kutsutaan vieraita todistamaan avioparin vihkiseremoniaa ja -valoja, sekä jakamaan heidän onnensa tärkeänä hetkenä. Lahjojen antaminen on vapaaehtoista, mutta yleensä vierailla on tapana muistaa tuoretta avioparia jotenkin. Jotkut pariskunnat saattavat vastoin asianmukaista etikettiä ajatella, että vieraiden kuuluisi lahjoin ja lahjuksin maksaa heille takaisin hääjuhlien järjestämiseen kuluneet rahat.

Amerikassa kaikenlaiset tarvikekaupat tarjoavat hääpareille mahdollisuuden toimittaa heille lahjatoivelistansa, ja pari sitten tiedottaa vieraille, mihin kauppaan tämä lista on annettu. Näin kaupan henkilökunta voi auttaa vieraita valitsemaan hääparille erityisen mieluisan tai tarpeellisen lahjan. Etiketin mukaan tieto lahjatoivelistasta tulisi aina toimittaa henkilökohtaisesti tai ainakin erillään – ei hääkutsuun liitettynä. Jotkut hääparit toivovat tai tarvitsevat useiden tuotelahjojen sijaan rahaa, rahoittaakseen esimerkiksi häämatkansa tai jonkin suuremman hankinnan. Tässä tapauksessa pari voi avata lahjoitustilin rahalahjoituksia varten.

Edellä mainitut tavat ovat kuitenkin joidenkin mielestä epäasiallisia, sillä alunperin häälahjojen tarkoitus on ollut olla vapaaehtoinen muistaminen hääparia ajatellen, ja vieras on voinut valita lahjansa itse. Itse valittu lahja tuntuu henkilökohtaisemmalta, ja toisaalta hääpari ei todennäköisesti tiedä satunnaisen lahjan kohdalla paljonko se esimerkiksi on maksanut. Tämä estää tilanteen, jossa eri vieraiden lahjoja alettaisiin arvostelemaan niihin käytetyn rahasumman kautta. Häihin on alunperin ollut tapana kutsua vieraiksi vain henkilöitä, jotka ovat hääparille niin läheisiä, että sopivan lahjan valitseminen ei tuota hankaluuksia. Häävieras tietää mitä pari tarvitsee tai mistä he pitävät ja jos ei tiedä, olisi hänen kutsumisensa epäasiallista. Monet tuntuvat pitävän häitä jonkinlaisena rahankeräysmahdollisuutena ja pelkän hääkutsun vastaanottamisen oletetaan velvoittavan lahjan hankintaan pelkän onnittelemaan saapumisen sijaan.

Häälahjojen ei tarvitse olla tylsiä tai ennalta-arvattavia. Sille on syynsä, että perinteiset lahjat näkyvät häissä vuodesta toiseen, sillä ne ovat helposti hääparille mieluisia ja muistettavia. Perinteinen lahja voisi olla esimerkiksi hopeaesine, mutta tällaisten lahjojen rinnalla itse henkilökohtaisesti ja huolella valittu lahja tuntuu monesti vielä arvokkaammalta. Jos häävieras on tulevalle avioparille läheinen, lahjan valitseminen on todennäköisesti helpompaa. Hankalassa tilanteessa voi kääntyä pariskunnan vanhempien tai muun hääseurueen puoleen ja saada lahjaideoita sitä kautta.