Olympiahiihtäjä Iivo Niskanen meni naimisiin etukäteen paljastamatta

Vuoden 2018 talviolympialaisissa Etelä-Koreassa kultasijalle hiihtänyt Iivo Niskanen ei kertonut hääsuunnitelmistaan etukäteen. Sunnuntaina heinäkuun kahdeksantena päivänä 2018 asia kuitenkin paljastui, kun Iivo itse latasi muun muassa Instagram-tililleen kuvia häistään. Häitä oli vietetty edeltävänä päivänä, lauantaina 7.7, ja kuvista päätellen paikalla oli ollut suuri yleisö ja useita julkisuuden henkilöitä.

Iivon puoliso Saana Kemppainen kilpailee itsekin hiihdossa, kansallisella tasolla. Hänet nähtiin Iivon rinnalla Linnan juhlissa joulukuussa 2014. Pari oli kihlautunut vain joitakin viikkoja aiemmin. Linnan juhlissa Saanan puvun ja muut asusteet, sekä meikin ja kampauksen olivat suunnitelleet Iivon siskot Katri ja Iita. Häissään Saana oli pukeutunut tyylikkääseen valkoiseen, olkaimettomaan häämekkoon, jonka iso laahushelma näytti upealta siron morsiammen perässä. Vaaleat hiuksensa hän oli laitattanut päänsä taakse siistille nutturalle. Iivo pukeutui häissä hyvin istuvaan mustaan pukuun, valkoinen rusetti valkoista kauluspaitaa somistaen.

Suomen lupaavin hiihtäjä

Puijon Hiihtoseuraa edustava Iivo oli menestykseikäs jo nuorella iällä. Hän edusti Suomea nuorten sarjassa maailmancupissa 18-vuotiaana, sijoittuen kymmenen kilometrin matkalla seitsemänneksi. Hiihtäjälupaus osallistui nuorena myös viestihiihtoihin, sijoittuen parhaimmillaan pronssisijalle nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa Virossa vuonna 2011.

Ensimmäinen kultamitali tuli Venäjällä pidetyistä talviolympialaisista vuonna 2014, kun Iivo hiihti yhdessä Sami Jauhojärven kanssa parisprintin voittoon. Tämä oli koko Suomelle iloinen tapahtuma, sillä talviolympialaisista ei oltu voitettu kultamitalia kahteentoista vuoteen. Iivo ja Sami saivat suorituksensa ansiosta vuoden urheilija -palkinnon, joka myönnettiin tammikuussa 2015. Samoihin aikoihin Iivo voitti kultaa myös maailmancupissa, hiihdettyään ensimmäisenä maaliin 15 kilometrin matkalla Kuusamossa. Vuonna 2016 hän voitti suomenmestaruuden perinteisessä hiihdossa 50 kilometrin matkalla. Iivo valittiin vuoden 2017 urheilijaksi menestyttyään hyvin Lahden maailmanmestaruuskisoissa samaisena vuonna.

Iivo näytti kyntensä myös talven 2018 olympialaisissa Koreassa. Hän hiihti hyvin ensin yhdistelmäkilpailussa ja sitten viestihiihdossa, jossa hän oli toisella osuudella nopein hiihtäjä. Varsinainen hohto tuli kuitenkin perinteisestä 50 kilometrin hiihdosta, jossa hän hiihti selkeään voittoon jättäen jälkeensä muun muassa venäläisen Aleksandr Bolšunovin. Tätä ennen suomalainen oli viimeksi voittanut kultaa kyseisellä hiihtomatkalla Yhdysvalloissa vuonna 1960, jolloin upean suorituksen teki Kalevi Hämäläinen. Nuorella Iivolla on yhä uraa edessään ja tulevat talvet näyttävät, mitä hän vielä pystyy saavuttamaan.