Ranskalaiset häät: juhla-ateria ja muita perinteitä

Juhla-aterialla riittää ruokaa

Ennen varsinaista juhla-ateriaa ranskalainen hääpari saattaa järjestää suuremmalle vierasmäärälle lyhyemmän juhlistushetken juomatarjoiluineen ja pienine välipaloineen. Sitä varten on yleensä varattu jonkinlainen juhlatila. Tähän hetkeen voi osallistua huomattava määrä tuttuja ja tutun tuttuja, jotka saavat hääparin onnittelun lisäksi mahdollisuuden tavata toisiaan ja vaihtaa kuulumisia mahdollisesti ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Esillä on yleensä jonkinlainen vieraskirja, johon kävijät voivat kirjoittaa nimensä ja terveisensä hääparille.

Virallinen juhla-ateria, johon saavat osallistua vain sinne erikseen kutsutut vieraat, pidetään perinteisesti niin sanottuna istuma-ateriana. Vieraille on nimetty paikat ja jokaisen paikalle on laitettu pieni muistaminen kotiin vietäväksi, yleisimmiten sokerikuorrutettuja manteleita, mutta vaihtoehtosesti esimerkiksi karkkia tai muuta pientä syötävää. Paikalla on vähintään yksi tarjoilija, joka tuo ruoat vieraille pöytiin. Juhla-ateria on perinteisesti moniosainen, syötävää on reilusti ja juomatarjoilu kuuluu osaksi ateriaa. Vähemmän muodollisissa tai pienen budjetin häissä voisi vaihtoehtoisesti olla noutopöytä vieraiden käytettävissä. Monesti aterian aikana esitetään myös viihdettä, kuten livemusiikkia tai muuta lavataidetta. Aterian jälkeen hääpari pääsee ottamaan ensimmäisen palan hääkakusta, joka ranskalaisen perinteen mukaan on yleensä koottu vaniljatäytteisistä lehtitaikinaleivoksista, hunajasta ja pähkinöistä.

Häätanssit ja muita perinteitä

Ranskalaiset rakastavat tanssimista ja maan hääperinteisiin kuuluu häätanssi ja jopa useita tunteja jatkuva tanssimusiikki juhlakansan iloksi. Hääpari aloittaa tanssin ensimmäisenä, sitten mukaan liittyvät heidän vanhempansa ja lopulta kaikki muutkin halukkaat vieraat. Yleensä parhaimman tunnelman tanssimiseen luo paikalle kutsuttu livebändi, mutta musiikkia voi soittaa myös omavalintaiselta levyltä tai muulta soittolistalta. Joskus hääpari tanssii lopuksi suuren sateenvarjon alla ja vieraat heittävät heidän ylleen paperinauhoja, luoden taideteosta muistuttavan kokonaisuuden.

Tanssimisen lisäksi ranskalaisissa häissä on monia muitakin tapoja. Morsian saattaa heittää morsiuskimppunsa naimattomien naisvieraiden sekaan – kimpun kiinni ottaneen on perinteisesti sanottu astuvan seuraavana avioon. Joskus häihin on leivottu suuri “brioche”, ranskalainen leipä, jota muutamat häävieraista pitelevät ilmassa muiden tanssiessa sen alitse. Lopuksi leipä nautitaan koko juhlakansan kesken. Pitkän juhlimisen päätteeksi vieraille tarjotaan monesti sipulikeittoa auttamaan palautumista juhlimisesta ja valmistautumista kotimatkaan. Keitto on nimensä mukaisesti valmistettu sipulista, joka yhdistetään kotitekoiseen lihaliemeen ja maustetaan voilla, konjakilla, yrteillä ja juustolla, ja se nautitaan perinteisen ranskalaisen patongin kanssa.