Ranskalaiset häät: kutsut ja vihkitilaisuus

Moniosaiset kutsut ja lahjatavat

Ranskalaisiin häihin kuuluu monien muidenkin maiden tavoin toimittaa hääkutsut muutamia kuukausia ennen häitä. Tämä muodollinen ja kauniisti painettu kirje ilmoittaa vieraille tulevista häistä ja kutsuu heidät mahdolliseen kirkossa pidettävään vihkitilaisuuteen sekä juhlamaljan nostoon tilaisuuden jälkeen. Kaikkia kutsuttuja ei kuitenkaan välttämättä kutsuta perinteiselle juhla-aterialle, vaan valittujen henkilöiden kutsun sisään laitetaan erillisenä liitteenä kutsu aterialle. Ateriakutsuun tulisi aina vastata, jotta hääpari tietää kuinka monta osanottajaa aterialle on tulossa. Kutsun vastaus toimitetaan perinteisesti joko morsiamen tai sulhasen vanhemmille, riippuen siitä kummat ovat vieraalle tutumpia.

Riippuen pariskunnan tarpeista he saattavat toisinaan toimittaa lahjalistan valitsemaansa tarvikekauppaan, josta vieraat voivat sitten ostaa parille mieluisan lahjan. Jos pari kuitenkin on asunut yhdessä jo jonkin aikaa, eikä heillä suoranaisesti ole tarvetta uudelle materialle, on yleistynyt tapa laittaa häävastaanotossa esille lipas onnittelukorttien ja lahjasekkien vastaanottamiseksi. Perinteisiin on kuulunut, että hääparin vanhemmat maksavat häät, mutta nykyaikana on yhä yleisempää, että hääpari maksaa häänsä itse ja vanhemmat korkeintaan osallistuvat kuluihin. Häävieraiden lahjat ja lahjukset auttavat häiden kulujen kattamisessa tai mahdollisen häämatkan järjestämisessä.

Kirkossa ei nähdä bestamania tai morsiusneitoja

Ranskalaisissa häissä ei yleensä ole bestmania, kaasoa tai morsiusneitoja – ranskankielessä ei ole edes termejä näille. Sen sijaan on kukkatyttöjä ja -poikia, jotka puetaan yleensä yhdenmukaisesti kauniisiin asuihin. Kukkatytöt ja -pojat ovat perinteisesti 5-12 vuotiaita ja hääparille tuttuja, läheisten ihmisten kuten sisarusten tai ystävien lapsia. Lapset voivat osallistua esimerkiksi pitelemällä morsiammen huntua tai parin vihkisormuksia, tai kävelemällä heidän edellään kukkien terälehtiä tiputellen.

Häissä täytyy olla läsnä myös todistajia, mutta ranskalaisittain vain yksi tai kaksi kutakin aviopuolisoa kohden. Nämä korkeintaan neljä todistajaa ovat läsnä vihkitilaisuudessa ja saavat pukeutua haluamallaan tavalla. Vihkitilaisuuden päätteeksi muut vieraat poistuvat kirkosta ja todistajat allekirjoittavat todistaneensa avioliittoon sitoutumisen. Hääpari poistuu kirkosta viimeisenä ja perinteisesti ulkona odottaneet vieraat heittävät heidän ylleen kuivaa riisiä tai kukkien terälehtiä. Joskus vieraat voivat myös pidellä korkeita, yksinkertaisia tai koristeellisia seipäitä tai kaaria hääparin kulkuväylän yllä, muodostaen kauniin kujan kirkolta hääajoneuvolle.