Uskonto näkyy vahvasti hääkulttuurissa

Vaikka eri uskonnoissa on omat tapansa juhlistaa häitä, on myös uskontojen ja kulttuurien sisällä kansallista vaihtelua. Joskus eriuskoinen pariskunta menee naimisiin ja heidän juhlansa voi sisältää osia kummankin uskonnon tavoista.

Kristilliset häät

Kristillisissä häissä, joita Suomessakin yleisimmin vietetään, pappi vihkii avioparin. Raamatun mukaan Jumala on asettanut avioliiton naisen ja miehen välille, vaikka nyky-yhteiskunnassa jo useat maat ovat sallineet myös samansukupuolisten avioliiton. Pariskunta astuu avioon Jumalan kasvojen edessä ja todistajien läsnäollessa. Kirkkohäät ovat niin sanotusti jumalanpalveluksia, eli eivät yksityistilaisuuksia vaan koko seurakunnalle sallittuja kokoontumisia ja kaikille avoimia. Kirkossa saa myös kuvata. Kristinuskossa häiden pitäminen kirkossa on kielletty palmusunnuntain ja pääsiäisen välillä. Kristityssä hääseremoniassa lausutaan häävala ja sitä seuraa häävastaanotto ja -juhla, jossa nautitaan ateria ja soitetaan yleensä musiikkia. Häämorsian pukeutuu perinteisesti valkoiseen hääpukuun, pitkään laahukseen ja huntuun.

Hindulaiset häät

Intialaisten hindujen häät vaihtelevat maan monimuotoisuuden vuoksi paljonkin. Häät ovat kuitenkin yleensä ylelliset ja tilaisuus pidetään suuressa juhlateltassa, joka sisustetaan värikkäästi kukin, koristein ja koruin. Morsian puetaan sariin, Intiassa käytettävään kansallispukuun, ja sulhanenkin pukeutuu koristeellisesti. Vieraita on yleensä paljon ja juhlallisuudet ruokineen ja muine menoineen jatkuvat kolme päivää. Häissä morsiamen isä luovuttaa tyttärensä tulevalle miehelleen. Hindut merkkaavat häissä toisensa pariskunnaksi hieromalla santelipuutahnaa toistensa otsiin. Morsiammelle jätetään punainen merkki otsaan koko avioliiton ajaksi. Hääjuhlassa suoritetaan erilaisia rituaaleja puuvillaan kietoutumisineen ja kaulaketjuineen. Pari myös astelee kuvainnollisesti yhteistä elämän taivalta ja rukoilee liitolleen menestystä ja rikkautta.

Buddhalaiset häät

Buddhalaisille häät ovat alunperin maallinen seremonia, mutta ajan kuluessa hekin tahtoivat saada häihin enemmän uskonnollisen tunnelman. Näin munkkeja alettiin pyytämään hääparien kotiin vihkimisen jälkeen lausumaan sutria, eli buddhalaisia kirjoituksia. Buddhalaisissa häissä on eroja eri maiden välillä, sillä eri maiden uskonnot ovat yhdistyneet buddhalaisiin tapoihin vuosien saatossa. Perinteisesti vihkimistilaisuudessa hääpari vannoo toisilleen uskollisuutta ja kunnioitusta, sekä huomaavaisuutta ja rakkautta. Sulhanen voi luvata morsiammelleen lahjoja, ja tämä puolestaan ystävällisyyttä miehen sukua ja ystäviä kohtaan. He voivat myös luvata papin läsnäollessa noudattaa buddhalaisia hyveitä. Buddhan on kerrottu kuvailleen puutarhoja paikoiksi, joissa ei ole mitään epäaitoa. Tästä syystä buddhalaiset häät järjestetäänkin usein puutarhoissa.